Prointer SAP Partner Day 2021

26.10.2021
Podijeli na:
one-news-pic

Implementacija SAP-a, primjena novih modula, integracija kompletnog poslovnog procesa, to su sve bile teme na protekloj konferenciji Prointer SAP Partner Day u Banjaluci. Ništa se više ne radi pješke, mogućnost greške je minimalna, a zahvaljujući digitalizaciji u poslovanju svi sistemi su uvezani. Tako bi se ukratko mogao opisati SAP.

 

Na Prointer SAP Partner Day 2021 okupiće se kompanije koje su, zahvaljujući SAP-u, značajno poboljšale svoje poslovanje. Okupivši naše klijente iz Elektroprenosa BiH, Elektroprivrede Srpske i Poreske uprave, prvi put smo svi zajedno imali priliku da čujemo sve ono što im je pomoglo u reinženjeringu poslovnih procesa, ali i njihova viđenja za unapređenje i otklanjanje eventualnih nedostataka.

Osnovni ciljevi ovogodišnje konferencije Prointer SAP Partner Day 2021 su predstavljanje novih SAP proizvoda i tehnologija, prikaz studije slučaja uspješnih SAP implementacija u BiH, umrežavanje SAP klijenata na teritoriji BiH, razmjena znanja i iskustva kao polazna osnova za postizanje izvrsnosti u pružanju usluga, implementacije i održavanja SAP poslovnog softverskog rješenja.

 

– Naša kompanija jedina u Bosni i Hecegovini ima prestižni status Gold SAP partnera, dobijen na osnovu uspješno implementiranih projekata, sertifacije stručnjaka i, generalno, zadovoljstva klijenata. U praksi, to znači bolju i direktniju podršku od SAP-a i prioritet u rješavanju bilo kakvih problema kod korisnika. Današnja konferencija pokazala je da zaista imamo zadovoljne klijente i zato planiramo da ona postane neka vrsta tradicije – kaže Sandra Jovanović, rukovodilac sektora za razvoj SAP rješenja u kompaniji Prointer ITSS.

 

U RITE Gacko sa SAP-om su se „upoznali“ još prije šest godina. Zahvaljujući saradnji sa kompanijom Prointer ITSS, članicom Infinity International Group, koja je SAP lider u Bosni i Hercegovini, integrisani sistem postao im je alat bez kojeg više ne mogu da zamisle poslovanje.

 

– Još od 2015. godine, kada smo krenuli sa uvođenjem finansijskih modula, pokazalo se da je SAP izuzetno kvalitetan alat uz pomoć kojeg se postiže harmonizacija, standardizacija i veća efikasnost poslovnih procesa. Kada podatke o prihodima, rashodima, troškovima, održavanju, zalihama u svakom trenutku imate kao na dlanu, možete kvalitetnije da planirate. I, što je još važnije, možete da donesete pravu odluku u pravom trenutku. Ovih dana idemo dalje u implementaciju novih modula za upravljanje projektima, investicijama i ljudskim resursima, kao i modulom za obračun plata. Na taj način ćemo zaokružiti cjelinu i generisati sve podatke iz raznih segmenata – objašnjava Miloš Tepavčević, izvršni direktor za ekonomsko-finansijsko poslovanje u RITE Gacko.

 

Kvalitetna analiza i sve ono što SAP još može da ponudi, zaokružena je i okupljanjem korisnika tog informacionog sistema na prošlosedmičnoj konferenciji u organizaciji Prointera. „Prointer SAP Partner Day“ iskoristili smo i da definišemo naredne korake, kažu u Elektrokrajini, jednom od SAP pionira.

 

– Sa pet distributivnih preduzeća i pet onih koja se bave proizvodnjom struje, mi smo ogroman sistem sa različitim segmentima poslovanja koje je bez SAP-a praktično nemoguće uvezati. Zato sad krećemo i sa uvezivanjem tehničkih službi, kadrovske, pravne i službe obračuna plata koje nisu bile dio sistema, što nam je uveliko otežavalo poslovanje. Kad sve to zaokružimo, i našim tehničarima i pravnicima posao će biti znatno olakšan, pa nama ekonomistima više neće moći da kažu – to je vaš SAP – kaže Alma Radusinović iz Elektrokrajine.

 

Kako izgleda kad se baš svi segmenti uvežu najbolje znaju u Elektroprenosu BiH, čiji SAP sistem, kako ističu, kompanija Prointer godinama uspješno održava. Sa četiri bruto bilansa koja su, nekad, sabirana u eksel tabeli, pisali smo i brisali kao u školi, objašnjava Cvijeta Dragović i napominje da je SAP, prije svega, mogućnost grešaka sveo na minimum.

 

– Bez SAP-a u ovolikom sistemu sve je to bilo jako teško, a nakon što smo uveli sve module posao nam je duplo olakšan. SAP nam je dao velike mogućnosti i prednosti u odnosu na sve prethodne informacione sisteme, u domenu planiranja, organizacije, izvještavanja, a uštedjeli smo na vremenu i ljudskim resursima. Uvođenje svih modula bio je zahtjevan, ali izuzetno isplativ posao i danas smo ponosni na tu praksu – kaže Dragović.

 

O isplativosti SAP-a najbolje svjedoče podaci Poreske uprave Republike Srpske, koja je u proteklih nekoliko godina značajno uvećala prihode. O tome šta se sve može uz pomoć integrisanog informacionog sistema govore i zadovoljni korisnici, koji više ne čekaju pred šalterima.

 

– Nama je SAP bio od strateškog značaja i zato smo, čim smo od Vlade dobili zeleno svjetlo, sa kompanijom Prointer krenuli u njegovu realizaciju. Moram reći da smo tako riješili ključne probleme. Prije svega, standarizovali smo poslove poreskih službenika u svim poslovnim jedinicima, što znači da oni ne mogu da utiču na tokove procesa. Sad imamo potpuno kontrolu nad prijavljivanjem poreskih obaveza, tačnu evidenciju o rokovima, postupcima prinudne naplate, a upravni postupci više ne traju po nekoliko mjeseci – kaže Persa Paić, pomoćnik direktora uprave.

POVEZANE VIJESTI

one-news

„Prointer IT Infrastructure Days“ okupio najbolje: I ove godine predstavljena najsavremenija IT rješenja

17.05.2023

Najsavremenija rješenja iz oblasti sajber sigurnosti i sve ono što je u ovom trenutku izazov u digitalnoj transformaciji, brojni partneri iz svijeta informacionih tehnologija i njihovi klijenti imali...

one-news

Pobošljavanje palete usluga nabavkom HPE Alletra Storage-a

28.04.2023

Nabavka novog HPE Alletra Storage uređaja od velikog je značaja za našu kompaniju koja se između ostalog bavi cloud uslugama i hostingom IT servisa za klijente. Ovaj uređaj omogućava nam da povećamo...

one-news

Za nove-stare uspjehe na novoj lokaciji

28.03.2023

Na zadovoljstvo svih zaposlenih, naša kompanija odnedavno radi u novom prostoru, prilagođenom ne samo poslovnim, već i zahtjevima i potrebama svakog čovjeka. Svaki od pet spratova ima svoju boju, a...

Prointer-logo
Smart-city Smart-city